DR OPTIK
20 Feb
20Feb

Milyen panaszokat okozhatnak a kész olvasószemüvegek: köztük a Rossmann olvasószemüvegek és dm olvasószemüvegek? Dr. Serfőző Csilla - szemész szakorvos válaszol.


Óvatosan a kész olvasószemüvegekkel, dm olvasószemüvegekkel, Rossmann olvasószemüvegekkel!

A "vizsgálat nélkül is sokaknak jó" üzenetű kész olvasószemüvegeknek megvannak a hiányosságai és a veszélyei. Dr. Serfőző Csilla PhD., szemész szakorvos, gyermekszemész és refraktív sebész sorra veszi a legfőbb kockázatokat.Ezeket fontos tudnia, mielőtt a dm olvasószemüvegek vagy a Rossmann olvasószemüvegek között válogatna. 


1. A kész olvasószemüvegek lencséi azonos dioptriaértékekkel rendelkeznek, amely nem mindenkinek nyújt megoldást

Ez többnyire nem egyezik meg a személyre szabott látásvizsgálatok eredményeivel.

Tesztelje most, hogy Önnek azonos-e a két szem dioptriája! 

  1. Először a jobb szeme letakarásával olvassa el ezt a szöveget! 
  2. Majd a bal szeme letakarásával is olvassa el ezt a szöveget!
  3. Ha nem ugyanúgy látja mindkét szemével a szöveget, akkor valószínűleg Önnél is eltér a két szem dioptriája. Így a kész olvasószemüveg lencséi közül az egyik már minden bizonnyal nem segíti az Ön éles látását. 

Mindkét szem dioptriájának pontos meghatározásához és beállításához egy alapos látásvizsgálat és egyénre szabott olvasószemüveg szükséges. 


2. A kész olvasószemüvegek használatával nem derül fény a háttérben esetleg megjelenő rejtett dioptriákra, így azok nem megelőzhetők

A presbyopia (vagy öregszeműség) 40-60 éves életkor között lezajló időszakában a rejtett dioptriák akár fejfájást, olvasási panaszokat is okozhatnak. Fontos lenne ezekkel foglalkozni: ha lehet, lassítani, valamint megelőzni a vele járó szemészeti problémákat. 

A rejtett dioptriák gyanújának kizárásához, illetve kezeléséhez alapos látásvizsgálat szükséges. 


3. A kész olvasószemüvegek nem képesek cylinderekkel korrigálni a szaruhártya felszínének torzulásait

Gyakori rendellenesség az asztigmiás szem, amely azt jelenti, hogy a szem szaruhártyájának nem tökéletes gömbfelszíne van, hanem enyhén tojásdad alakú, amely tovább rontja az éles látást.

A személyre szabott cylinderek segítik kiküszöbölni a szaruhártya felszínének torzulásait - sokkal élesebb, kontrasztosabb képet alkotva. 

Ilyen cylinderekkel azonban a kész olvasószemüvegek nem rendelkeznek, hiszen ez az érték nagy egyéni eltéréseket mutathat. Pontos meghatározásukhoz látásvizsgálat szükséges. 


4. A kész olvasószemüvegek kizárják a vezérszem funkcióját is, amely nagyobb mértékben segíti az agy vizuális észlelését

A vezérszem vagy domináns szem pontosabban közvetíti az objektumok elhelyezkedésével kapcsolatos információkat.

Tesztelje, melyik a vezérszeme!

  1. Nyújtsa ki az egyik karját, és tartsa a hüvelykujját függőleges helyzetben!
  2. Mindkét szem nyitva tartásával mutasson egy távolabbi tárgyra!
  3. Csukja be felváltva a jobb és a bal szemét!
  4. Az a domináns szeme, amely előtt ott marad az ujja, miközben a másik szemét becsukja. 


5. A kész olvasószemüvegek az egyedi különbözőségeinkről sem vesznek tudomást, így a lencséik nem pontosan illeszkedhetnek a szemhez

Fontos a lencsék pontos beállítása, a speciális arcformánkhoz történő pozícionálása, amelyre a látszerészek nem hiába sok időt fordítanak. Hiszen például, ha a lencsék optikai középpontja nem egyezik a szem pupilláinak középpontjával, az homályos vagy torzított látáshoz, majd fejfájáshoz vezethet, vagy akár a látómezőt korlátozottá teheti, ami szintén ronthatja a látásélményt.

Egy alapos látásvizsgálattal és az Ön szeméhez (és egyben személyiségéhez is) illeszkedő olvasószemüveggel természetesen mindez megelőzhető. 


6. A kész olvasószemüvegek lencséi általában nem rendelkeznek a legfontosabb védőrétegekkel

Az olcsón megvásárolható, nem személyre szabott, egyen olvasószemüvegek sok esetben még kékfényszűrővel sem rendelkeznek, vagy karcálló, visszatükröződést gátló, UV-védő, por-, zsír-, víz- és párataszító, vagy élettartam növelő réteggel.

Kékfényszűrő nélkül például gyorsabban elfárad a szem digitális képernyőket nézve: mobiltelefon, számítógép, tablet vagy televízió előtt. A kék fény látásromlást, alvászavarokat, szemszárazságot, szemfájdalmakat is okozhat. Ezért fontos a megelőzés és helyesen tesszük, ha igyekszünk védeni a szemünket a kék fény káros hatásai elől a mai digitalizált világunkban. 


7. A kész olvasószemüvegek olyanok, mintha túracipő helyett papucsban túrázna: panaszokat és tüneteket okozhatnak

A nem tökéletes korrekció viselése miatt jelentkező panaszok és tünetek kezeléséért rengeteg páciens fordul hozzánk. Ne legyen Ön a következő!

A Rossmann olvasószemüvegek és dm olvasószemüvegek helyett legyen inkább szemé(ly)re szabott olvasószemüvege!

TUDTA? 40 év felett már 40 perces látásvizsgálat javasolt

A 40-es életéveinkben kezdődő gyors látásromlás korrigálása ugyanis alaposabb látásellenőrzést és speciális lencséket igényel, mivel az életkorunk előrehaladtával már nemcsak a látásunk, hanem a szemünk egészségének védelmére is fontos figyelnünk.

A DR OPTIK+ látásvizsgálat éppen ezért a 40 év felettiek látásproblémáinak pontos felmérésére és tökéletes korrigálására, valamint a 40 év felettieket veszélyeztető problémák kiszűrésére, illetve megelőzésére koncentrál.

Gondolkozzon Ön is hosszú távra - éles látása és szemének egészségének megőrzése érdekében. Ne érje be kevesebbel! 


IDŐPONTOT KÉREK
Személyre szabott olvasószemüveget szeretnék


DR OPTIK Szemészet és Optika
1145 Budapest, Bosnyák utca 10.
+36 1 460 8988, +36 20 502 1838
info@droptik.hu

Képek: Freepik és DR OPTIK
További cikkeket olvasok